Wat nou Pouwer? Dat klinkt wel leuk, maar wat is het eigenlijk? Nou, heel veel vezels, voedingstoffen, knetter veel smaak en lief voor de buik.
Ik ben gaan bakken, omdat ik geen glutenvrije broden kon vinden die ook echt voedingstoffen bevatten. Alleen maar leeg brood. Je kan een zak opeten zonder vullend gevoel. Helemaal niet gek als je de etiketten bestudeert, want de meeste bevatten voornamelijk zetmeel. Ik daag je uit, bestudeer de etiketten eens van wat je eet. Je zal schrikken wat er allemaal in glutenvrij producten wordt gepropt. Vooral veel zout en suiker, maar ik zie ook appelextract, ei, melk, verdikkingsmiddel of olie en veel zetmeel dus. Aardappel, rijst of maïs. Jammer, want dat is ook nog eens smaakloos. Met als gevolg dat veel brood een heleboel andere rommel bevat om het geheel een beetje op te peppen.
Dat moet anders kunnen! Daarbij wilde ik af van gist. Want dat wordt ook niet door alle darmen even enthousiast omarmt. Daarom gebruik ik desem. Door het fermentatieproces wordt het brood lichter te verteren. Fijne bijkomstigheid naast de smaakexplosie die het krijgt. Laat je trouwens niet foppen door stickers en reclame op producten. Als er desem op staat wil dat niet zeggen dat er geen gist in zit.
Lekker brood met liefde voor de buik. Met die opdracht starte mijn project en ging bakken als een gek. Er is een walhalla aan meel te gebruiken. Dus melen mixen, brood proeven, verhoudingen berekenen en weer opnieuw proberen. En ja, ook vele misbaksels, smaakloos, klef of veel te zwaar. Maar voor niets gaat de zon op en goed brood wandelt ook niet uit zichzelf je lunchtrommel in. De euforie was des te groter toen het eindelijk gelukt was. De juiste meelmix en 33uur fermenteren zorgen voor onweerstaanbaar lekker en gezond brood. Ik snap dat je inmiddels zit te popelen om de facts and figures, dus daar komen ze:
Met vlag en wimpel is de winnaar het Pouwerbrood met maar liefst 6,2 gram eiwitten en 7,7 gram vezels per 100gram. Zijn lichtere broertje - KEI - zit hem op de hielen met 5,6 gram eiwitten en 6,5 gram vezels per 100 gram. En zelfs de POUWER pizza blijft niet achter met 4.7 gram eiwitten en 6 gram vezels per 100gram. En dit alles zonder rekening te houden met een topping van zaden en pitten, waar ook heel veel goede voedingsstoffen in zitten. Naast de vezels zit er ook een goede dosis aan vitaminen en mineralen in zoals ijzer, calcium, magnesium, natrium, kalium en vitamine B6. Lekker! En wist je dat er nog geen 13% zetmeel in zit?
Brood (of pizza) puur natuur, van water, meel en een beetje zout (1,8% volgens bakkersprincipe). Dus brood van meel mét voedingsstoffen. Geen toevoegingen, smaakversterkers of andere additieven. Wat wil je nog meer? Opeten natuurlijk!
Conclusie; twee boterhammen van deze kanjers van broden, vullen dus wel. Daardoor doe je dus ook langer met een Pouwerbrood dan je gewend was. Tenminste, als je je kan inhouden om niet te blijven smeren. Pouwerbrood met KEI veel POUWER. Bestel hier, proef en ervaar zelf het verschil.
Commentaires