Mijn familie is mijn lust en mijn leven. En ze lusten mijn levenswerk - de Pouwer-broden - maar wat graag. Ik, Lien, vertel je graag wat meer over mijn gezin. En over waarom we nou zo graag glutenvrij desembrood eten.
Hoe gaat het van binnen?
Ons gezin bestaat uit papa Erik-Jan, drie dappere strijders van 2, 3 en 6 jaar oud, onze trouwe speurneus Huub en mijzelf, Lien. Drie van de vijf hier thuis hebben gevoelige darmen, wat tot buikklachten leidde. Na drie jaar van testen en zoeken hebben we daar nog steeds niet helemaal grip op. Daarom is het superbelangrijk om goed te letten op hoe het van binnen gaat. Daar hoort ook een dieet bij.
De lol van samen bakken
Bij ons thuis leven we in de keuken. En als we niet in de keuken zijn, doen we boodschappen. Liefde gaat door de maag, zeker in ons huis. Aan hangry’s hebben we een hekel, dus dat laten we niet zomaar gebeuren. Ondanks de liefde voor eten, kunnen we niet alles zomaar op tafel zetten. We houden met veel dingen rekening: melk, peulvruchten, olijfolie en gluten. De verleiding van een lekker hapje blijft groot. Zeker als je drie bent en geen flauw benul hebt van de reden van die pijnlijke buik een paar uur later. Gelukkig ontneemt ze dat niet de lol om samen te bakken en koken en nieuwe dingen te proberen.
Ambachtelijke glutenvrije desembroden
We variëren veel en gelukkig zijn er allerlei alternatieve producten te koop, maar brood bleef de grootste uitdaging. Met name omdat het ‘glutenvrije’ brood uit de supermarkt niet voldoende voedt. De boterhammen vlogen er doorheen, zonder een verzadigend gevoel. Niet zo gek als je de ingrediëntenlijst leest. Weinig vezels en een écht glutenvrij volkorenbrood heb ik nog niet gevonden. Daarom besloot ik het heft in eigen hand te nemen en te experimenteren met brood bakken. Desembrood. Lichter verteerbaar door het lange fermentatieproces en mede daardoor minder prikkelend voor die kleine darmen. Wel supervoedend door de volkoren melen. En persoonlijk vind ik de knapperige korst van die ambachtelijke desembroden onweerstaanbaar lekker. Inmiddels smullen we met ons hele gezin van de glutenvrije zuurdesembroden. Net als steeds meer mensen om ons heen. Wat me deed besluiten te beginnen met Pouwer Desem, zodat ook jij van de broden kunt genieten - of je nu coeliakie of een glutenintolerantie hebt, graag glutenvrij eet of gewoon heel erg houdt van superlekker brood :-)
Comments